Logopedinja svetuje

Logopedinja svetuje

Kar pogumno in na ves glas

Logopedske Lahkonočnice otroke spodbujajo k izgovarjavi besed, ki gredo težje z jezika. Zvočne pravljice so odlične za razvoj sluha in govora. Govor namreč gradimo s poslušanjem in čemu raje prisluhnemo kot dogodivščinam? Želim vam obilico zabave pri poslušanju in ponavljanju.

R rabi svoj čas

Serija logopedskih pravljic sledi glasovnemu razvoju otrok. Nekateri glasovi se razvijejo prej, drugi pozneje. Zato ne prehitevajmo z učenjem. K, G, T in D se razvijejo do 3., sičniki S, Z, C in glas L do 4., šumniki Š, Ž, Č do 5. leta. Najtežje izgovorljivi glas, glas R, pa do 6., včasih tudi 7. leta. Z glasom R bodimo previdni: ne uvajajmo ga prej, kot je otrok zrel zanj.

Kratke sladke

Logopedske pravljice zvenijo malce drugače in še bolj zabavno. V njih nastopajo logatomske besede. Kratke in poudarjene same po sebi nič ne pomenijo, a se prav prek njih otrok lažje uči glasov in tvori besede. Ko otroci slušno ločijo podobne glasove, besede lažje izgovarjajo, pa tudi berejo in pišejo. Z logatomi logopedi začnemo vaditi poslušanje in govor.

Vaje

Logopedske pravljice so podprte s premišljenimi videi. Otroci skupaj s pravljičnimi junaki vadijo glasove. Po stopnji težavnosti se glasovi nekje pojavljajo na začetku besede, potem na sredini in koncu besede, kar je najtežje. Prisluhnete lahko tudi zlogovanju besed. Zlogovanje pomaga, da otroci zaznajo določen glas in lažje izgovarjajo dolge besede. Ne pozabite še na rime, ki jih lahko prirejate in si jih izmišljate, kolikor vas je volja.

Monika Rataj, Prof. defektologije, surdopedagoginja-logopedinja (Logopedi.si)

00:0000:00
V vrsti za predvajanje