O projektu

Časi se spreminjajo, pravljice pa ostajajo zvest spremljevalec otroškega odraščanja. Ker dandanes staršem velikokrat primanjkuje časa za njihovo branje, babice in dedki pa živijo daleč, so v sodelovanju med podjetjem A1, Domom starejših občanov Fužine in sodobnimi slovenskimi pravljičarji nastale Lahkonočnice, edinstven projekt, ki skozi pravljice povezuje vse generacije.

Lahkonočnice so zakladnica zvočnih pravljic, v katerih so čarobni svet domišljije v črke ujeli sodobni slovenski pravljičarji. Pravljično podobo pravljicam so nadeli mladi slovenski ilustratorji: Anja Držanič, Maja Kastelic, Marko Rop, Milanka Fabjančič in Miha Hančič. Ker nič ne zaziba v spanec kot pomirjujoč glas dedkov in babic, pa pravljice prebirajo stanovalci doma starejših občanov.

Lahkonočnice, zvočne pravljice, starostnikom olajšujejo ponoven stik z zunanjim svetom ter skozi branje in spoznavanje novih tehnologij krepijo njihove kognitivne sposobnosti. Staršem predstavljajo vir idej, kaj malčkom predvajati pred spanjem, najmlajšim pa kakovostne sodobne slovenske pravljice, ki jih vsak večer pospremijo v svet sanj.

Letni časi

v Pediatrični kliniki

Neprofitna organizacija Nordic Art Initiative in A1 Slovenija sta združila moči in v Pediatrični kliniki v Ljubljani pričarala čudovito stensko poslikavo Letni časi, ki oživi s pomočjo aplikacije za obogateno resničnost LARA. Najmlajši lahko na edinstven način doživijo Lahkonočnice, ki so jih samo za njih napisali Boštjan Gorenc - Pižama, Tinka Bačič, Tomo Kočar in Žiga X Gombač. Pripovedujejo pa jih pripovedovalci iz Doma starejših občanov Fužine.

Letni časi

Prvo stensko poslikavo (mural) z obogateno resničnostjo v Sloveniji si lahko ogledate na dvorišču Pediatrične klinike. Stenska poslikava bo oživela na zaslonu vašega pametnega telefona, če sledite naslednjim korakom:

1.
Prenesite brezplačno aplikacijo LARA.

                        

2.
Kamero telefona usmerite na stensko poslikavo.

3.
Potopite se v domišljijski svet letnih časov.

Lahko noč, otroci!

A1 Slovenija in Prvi program Radia Slovenija sta združila najlepše sodobne pravljice, ki jih berejo starostniki in radijsko oddajo za otroke z več kot 50-letno tradicijo. V oddaji »Lahko noč, otroci!« ste lahko v živo prisluhnili petim novim Lahkonočnicam, ki so jih napisali sodobni slovenski avtorji. S svojim mehkim glasom pa so najmlajše poslušalce v trden spanec z branjem pravljic zazibali priznani slovenski igralci.

 

 

 

 

 

Pravljice so pripovedovali:

Jurij Souček, Sandi Pavlin in Ljerka Belak

 

Prisluhnite jim: