Pravljice za sladek sen

Pravljice za sladek sen

Oblikujmo večerno rutino za sladke sanje

Odhod v posteljo lahko spominja na bitko: staršem popušča potrpljenje, otroci skačejo po posteljah, spanca pa od nikjer. Takrat pride prav večerna rutina – zaporedje vedno istih za otroka prijetnih dejavnosti, ki ga popeljejo v spanec. Pomemben del večera je skupno poslušanje pravljic. Že osmo leto male zaspance uspavamo z Lahkonočnicami.

Spanje je naša osnovna potreba, ki ima pomemben vpliv na zdravje in razvoj. Med spanjem otrokovi možgani razvijajo nove živčne povezave, obdelujejo informacije, utrjujejo spomin, sproščajo pa se tudi hormoni za rast in razvoj. Naspani otroci so boljše volje in zdravja, tudi v šoli jim gre bolje. Premalo spanca škoduje telesnemu in spoznavnemu razvoju, kar se kaže v razpoloženju, pozornosti in tudi uspešnosti v šoli.

A kaj, ko mali nespečneži nočejo zaspati. Strokovnjaki in naspani starši se pri uspavanju zanesejo na večerno rutino. Vsak večer pred spanjem izvajajmo prijetne in umirjene dejavnosti v enakem zaporedju in ob enakem času, kar otrokovim možganom pomaga preklopiti na »spalni program«.

Lahko noč in ena pravljica na pomoč. Skupno branje oziroma poslušanje pravljic je pomemben del večerne rutine. Popestrimo jo lahko z zvočnicami, ki jih berejo žametni glasovi, posluša pa jih bodisi otrok sam bodisi skupaj z odraslim.

Ljubica Marjanovič Umek

Ljubica Marjanovič Umek

Brigita Zupančič Tisovec

Brigita Zupančič Tisovec

00:0000:00
V vrsti za predvajanje