Premagujemo otroške strahove

Premagujemo otroške strahove

Zberimo pogum, poglejmo strahu v oči.

Vsakogar od nas je kdaj strah. Še mamam, očetom in marsikaterim junakom se pred temo, pajki ali neznanimi situacijami tresejo hlače. Posebna serija Lahkonočnic je odlično izhodišče za hrabre pogovore o vsem, česar nas je strah.

Strah je pomembno čustvo, zato je prav, da ga ne prezremo, pomanjšujemo ali se iz njega celo norčujemo. Le če bav-bave vzamemo zares in se o njih pogovorimo, jih lahko tudi presežemo.

Skrbno oblikovane Lahkonočnice starše, skrbnike, vzgojitelje in otroke spodbudijo, da strahove prepoznajo, sprejmejo, predvsem pa se jim zazrejo naravnost v oči.

Pravljični junaki pravijo, da imamo za premagovanje strahov dvoje supermoči: notranjo, to je pogum, in zunanjo, ki nam jo daje odnos s podpornimi odraslimi. Pošasti iz omare, razblinite se!

Pravljica Malo velikanske čarovnije o premagovanju strahov, prebrana v ukrajinščini, je dobrodošlica malim pogumnežem, ki prihajajo k nam iz Ukrajine. Z vojno se strah naseli v vsakem od nas, še posebej pa v otroških srcih. Poskrbimo, da se bodo pri nas počutili sprejete in dobrodošle. Zaželimo jim lahko noč: nadobranich.

Strokovna pomoč mag. Mateja Štirn, psihologinja (ISA Institut, Program NEON)

A1 Slovenija in Prvi program Radia Slovenija sta že petič združila sodobne slovenske pravljice in radijsko oddajo Lahko noč, otroci!, ki jo otroci poslušajo že več kot 50 let.

Nevidne stvari, ogromne skrbi | virusi in bakterije

Malo velikanske čarovnije | ločitev od staršev

Pajčevinasta groza | živali

Buuu! | duhovi in tema

O zares glasnem strahu | hrup

Produkcija: Radio Slovenija | Režiserka: Špela Kravogel | Urednica oddaje: Alja Verbole

Več informacij o premagovanju otroških strahov najdete tudi intervju s psihologinjo Matejo Štirn na bibaleze.si.

Jožica Avbelj

Jožica Avbelj

Marijana Brecelj

Marijana Brecelj

Maja Končar

Maja Končar

Ivo Ban

Ivo Ban

Janez Hočevar

Janez Hočevar

00:0000:00
V vrsti za predvajanje